Zuiveringszout

Bicarbonaat als rijsmiddel en reinigingsmiddel, baksoda, zuiveringszout, natriumbicarbonaat, natron, maagzout, sodiumbicarbonaat, baking soda

  •  Rijsmiddel en reinigingsmiddel
  •  Zonder aluminium

Bicarbonaat of baksoda als rijsmiddel

Bicarbonaat, ook wel baksoda, maagzout of zuiveringszout genoemd, is een rijsmiddel zoals bakpoeder. Je gebruikt het in pannenkoeken, cakes, snel brood en andere gebakken en gefrituurde gerechten.

Je kan bicarbonaat gebruiken in de plaats van bakpoeder wanneer er voldoende zure componenten in het beslag zit. Gebruik voor een brood van 500 gram 1 theelepel bicarbonaat.

Bicarbonaat of zuiveringszout voor het zachter maken van voedsel

Soms wordt bicarbonaat toegevoegd aan het kookwater van groenten om groenten zachter te maken. In de Aziatische keuken gebruikt men bicarbonaat om vlees te verzachten.

Bicarbonaat of zuiveringszout voor het reinigen van groenten en fruit

Was je groenten in een sopje van water met zuiveringszout om restanten van bestrijdingsmiddelen te verwijderen.

Bicarbonaat voor mond- en tandverzorging

Natriumbicarbonaat of zuiveringszout zit in sommige mondwaters en tandpasta’s. Het reinigt mechanisch de tanden en het tandvlees, neutraliseert de productie van zuur in de mond en werkt als een antisepticum om infecties te voorkomen. Strooi wat bicarbonaat op je tandpasta of spoel je mond met een mengeling van water en zuiveringszout.

Ook te gebruiken voor je tandenborstel en je kunstgebit te reinigen. Laat het een nachtje weken in een glas water met zuiveringszout.

Voor wittere tanden breng je zuiveringszout aan op je tandenborstel en poets je je tanden ermee.

Bicarbonaat of zuiveringszout in het huishouden

Bicarbonaat of zuiveringszout is erg effectief bij het reinigen en schrobben (niet geschikt voor aluminium). Meng zuiveringszout met water tot je een sopje of dikke pasta krijgt waar je mee kan schoonmaken. Je kan bicarbonaat poeder ook een nachtje laten intrekken op een vlek en er dan op stofzuigen.

Zuiveringszout is veelzijdig te gebruiken in het huishouden

  • Om glazen voorwerpen glanzend te maken.
  • Bij het afwaswater in geval van een heel vette afwas.
  • Snijplanken reinigen: een dikke pasta maken van zuiveringszout en water, aanbrengen op de snijplank, laten inwerken en afspoelen.
  • Bij geuren in een thermofles: warm water en 2 koffielepels bicarbonaat in de thermofles doen, laten inwerken en uitspoelen.
  • Badkuipen en lavabo’s reinigen met een dikke pasta van bicarbonaat
  • Reinigen van haarkammen: laat de kammen weken in water met bicarbonaat nadien goed afspoelen.
  • Bij vergeling van witte kunststoffen meubels: keukendeurtjes, pianotoetsen, boekenplanken, … Was ze af met een bicarbonaat sopje.
  • Voor geurtjes uit schoenen te verwijderen: schud wat bicarbonaat in de schoenen, laat het een nachtje staan, klop het bicarbonaat eruit en reinig na met een stofzuiger.

Gebruik van Bicarbonaat

Gebruik niet te veel bicarbonaat. Als je een wat wrange smaak proeft, dan heb je te veel gebruikt. Je kan ook iets zuur aan je recept toevoegen (bv. appelazijn, citroen, yoghurt).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: