Pastinaak

Recepten voor Pastinaak

 

pastinaaksoep met gemberPastinaaksoep met gember en mierikswortel

Voorbereidingstijd: 10 minuten
Kooktijd: 20 minuten
Aantal personen: 4
Bron: pastinaak.nl

Ingrediënten:

  • 1 kilo pastinaken
  • 2 grote of 3 kleine uien
  • 9 cm verse gember
  • 50 gram verse mierikswortel
  • kokosolie
  • 1 liter groentebouillon
  • zout en peper uit de molen
  • eventueel: scheut (soja)room

De verse gember en verse mierikswortel zorgen ervoor dat deze pastinaaksoep lekker scherp wordt. Een heerlijke soep voor een koude (winter)dag en ook nog eens makkelijk om te maken: binnen 30 minuten op tafel.

Schil de pastinaken zeer dun, of borstel ze schoon en verwijder lelijke plekken en snij ze in gelijke stukken.
Maak de uien schoon en snij ze in vieren.
Schil de verse gember en verse mierikswortel en snij ze in kleine stukjes.
Fruit de uien met de gember en mierikswortel aan in een beetje kokosolie.
Voeg de groentebouillon toe en breng aan de kook. Voeg de pastinaken toe.
Pureer de soep met een staafmixer (of blender) als de pastinaken gaar zijn.
Voeg eventueel wat (soja)room toe. Breng de soep opnieuw aan de kook en breng op smaak met zout en peper.

pastinaak chipsPastinaak over?
Frituur dunne plakjes een paar minuten in plantaardige olie en bestrooi met wat zeezout. Heerlijke chips voor zo uit de hand, maar ook lekker bij veldsla of deze soep.

Dit recept is van Joeke Warmerdam en is afkomstig uit het boek De Groene Garde – Over (h)eerlijk eten van Leontien Aarnoudse, Ellen Vereijken & Anouk Wentink in samenwerking met Floortje Dessing


Roergebakken winterpeen en pastinaak met gember

Echt Nederlandse groente in een Aziatisch jasje. Heerlijk!
(De pastinaak kan worden vervangen door knolselderij of pompoen.)

Bereidingstijd: 20-30 minuten
Techniek: Wokken

Ingrediënten voor 4 personen

3 el kokosolie
300 g winterpeen
300 g pastinaak
2 teentjes knoflook
2 cm verse gemberwortel
1 el honing
150 ml kokosroom
zout en peper

Voorbereiding

Schil de wortels en pastinaak met een dunschiller, halveer ze en snijdt ze in dunne plakken.
Snijdt de knoflook in plakjes.
Schil en rasp de gember.

Bereidingswijze

Verwarm de olie in een wok en roerbak eerst de wortel circa 10 minuten en voeg de pastinaak toe en bak ze lichtbruin en beetgaar. Voeg de knoflook en gember toe en bak nog een paar minuten mee. Voeg de honing en kokosroom toe en laat die wat inkoken en breng verder op smaak met peper en zout.

Serveren met zilvervliesrijst, of Quinoa

Spruitenstampot pastinaak

Spruitenstampot met pastinaakDoor de pastinaak niet zo`n zware stampot met een ietwat anijsachtige achtergrond..

Bereidingstijd: 20-30 minuten
Gang: Hoofdgerecht

Ingrediënten voor 4 personen

Ca 200 gr schoongemaakte spruiten
ca 200 gr gesneden pastinaak
ca 250 gr geschilde kruimige aardappels
nootmuskaat, peper, zout, melk en boter.

Voorbereiding

Spruiten schoonmaken en inkruizen, pastinaak schillen en in dobbelsteentjes van ca 1×1 cm snijden, aardappelen schillen en in dobbelsteentjes van ca 1×1 cm snijden..

Bereidingswijze

Kook de pastinaak samen met de aardappelen ca 20 min.
Kook de spruiten ca 15 min beetgaar.
Aardappel / pastinaak afgieten en stampen met wat roomboter en rijstemelk tot een puree.
Spruiten afgieten en door de puree stampen.
Nog peper, zout en nootmuskaat naar smaak.

tips

Vervang pastinaak door knolselderij.

smakelijk proberen,

Met warme groet,
Wim van der Meer

 

Navigatie door berichten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: