Pastinaak

Pastinaak als aardappelvervanger.

De pastinaak is een prima en smakelijke vervanging van aardappels. Hij wordt ingedeeld bij de groentes, maar als vervanger doet hij het prima. Door de zoete smaak is hij erg goed te combineren met zoete groentes, zoals wortel, prei, venkel, erwten, bloemkool, boerenkool, enz.

Pastinaak, pinksternakel of witte wortel is een plant uit de schermbloemenfamilie (Apiaceae). Het is een circa 20 cm lang wortelgewas met een zoete anijsachtige smaak en een crème-witte kleur.Pastinaak

Gebruik
Net als de winterwortel kan pastinaak zowel rauw als gekookt, gebakken of gestoofd worden gegeten.
Ook lekker is een pastinaak stamppot.
De pastinaak wordt onder andere gebruikt als ingrediënt van hutspot en maakte deel uit van de hutspot zoals die bij het Leidens ontzet van 1574 werd gegeten.
Probeer ook eens de pastinaak in combinatie met zuurkool.

De pastinaak heeft donkere streepjes op het oppervlak. Als je hem echter schilt, dan ben je de waardevolle salvestrolen voor een groot deel kwijt. Dus gebruik ook de schil. Borstel hem schoon en verwijder eventueel de echt lelijke plekjes.
Als je de pastinaak gaat bewerken, zullen die plekjes in het geheel wegvallen.
100 gram verse pastinaak bevat:

Energetische waarde 333 kJ/80 kcal
Koolhydraten 15 gram
Eiwit 1,3 gram
Vet 0,4 gram
Vitamine C 18 mg
Vitamine B1 0,08 mg
Vitamine B2 0,08 mg
Caroteen 0,02 mg
Calcium 51 mg
IJzer 0,6 mg

De pastinaak komt ook in het wild voor en bloeit als tweejarige plant van juli tot september met een 60-90 cm lange stengel in een geelachtig scherm. De wilde pastinaak komt in België en Nederland voor in bermen, uiterwaarden, op dijken en ook op open plekken in de duinen.

Als je op het internet op pastinaak zoekt, krijg je honderden recepten van deze heerlijke wortel. Pas elk recept aan het eetadvies bij kanker aan en je kunt heel veel variëren.

Hierbij een drietal recepten uit smulweb.nl

Pastinaakpuree met Kerrie

Daar pastinaak ook als groente kan worden aangemerkt heb je met dit gerecht de keuze, of je het wilt serveren met een (zoete) groente, of alleen als puree.

De enigszins zoete pastinaaksmaak wordt vermengd met pittige kerriepoeder en verse kruiden voor een hartige, stevige puree

Bereidingstijd: 20-30 minuten
Gang: hoofdgerecht
Smaak: Pittig

Ingrediënten voor 4 personen

650 g pastinaak
zout en zwarte peper
3-4 takjes peterselie
25 g roomboter
1 el kerriepoeder (mild of scherp)
4 el zure room, of alpro culinair
600 gram groente naar keuze

Bereidingswijze:

Breng water aan de kook.
Borstel de pastinaak schoon (als je hem schilt, ben je weer een groot deel van de salvestrolen kwijt), snijd hem in kleine stukjes en doe ze met zout naar smaak in een pan.
Schenk er kokend water op tot ze onderstaan, breng alles opnieuw aan de kook en kook de pastinaak in 8-10 min beetgaar.
Was en droog intussen de peterselie en hak het fijn.
Doe het in een schaaltje en zet apart.
Laat de pastinaak in een zeef goed uitlekken, doe het terug in de pan en pureer het met een aardappelstamper of mixer. (Gebruik het kookwater voor een soep, want in dit kookwater zitten de uitgekookte zeer waardevolle salvestrolen.)
Voeg de boter met de kerriepoeder en de zure room aan de gepureerde pastinaak toe, breng alles op smaak met zout en peper en roer het tot een luchtige puree.
Doe de puree in een voorverwarmde schaal en maak met een vork golven op de bovenkant. Bestrooi de puree met fijngehakte peterselie.

Serveren met elke gewenste groente.

Pastinaak-wortelsoep

Bron Tuin scheurkalender (aangepast)

Zoetige, romige soep.

Ingrediënten voor 4 personen

500 g pastinaak (of knolselderij)
250 g wortels
1 ui
boter of olie
1 liter bouillon
250 g paddenstoelen
peper en zout
5 dl kokosmelk, of kokosroom
nootmuskaat
verse bieslook

Voorbereiding:

Snij de pastinaak, wortel en ui in stukken

Bereidingswijze:

Stoof de ui glazig in roomboter of kokosolie.
Voeg pastinaak en wortels toe en laat een paar minuten stoven.
Schenk er de warme bouillon bij en laat 15 min zacht koken.
Bak de paddenstoelen op flink vuur in roomboter, of kokosolie.
Kruid ze met peper en zout.
Maak de soep glad, doe er de kokosroom bij en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Breng de soep weer tegen de kook aan en doe er de paddenstoelen bij.

Serveertips
Bestrooi met gehakte bieslook.


Wortelstamp van pastinaak, zoete aardappel, venkel en rode ui

Bron: smulweb.nl

“Wortelstamp” met andere, maar minimaal even lekker. De groentes grof gestampt, niet zo fijn als gemiddeld wordt gedaan, dan is ie op z`n lekkerst!

Bereidingstijd: 20-30 minuten.
Smaak: Zoet

Ingrediënten voor 4 personen

3 pastinaakknollen (ongeschild en schoongeborsteld, in blokjes van ca 3×3 cm)
3 zoete aardappelen (geschild met dunschiller, in blokjes van ca 3×3 cm)
1 venkelknol (grof gesnipperd, eventueel groene loof klein snijden en apart houden)
2 grote of 3 kleinere rode uien (gesnipperd)
0,5 L groentebouillon
2 el rijstmeel (aangelengd met wat – afgekoeld – kookvocht)
(versgemalen) nootmuskaat

Bereidingswijze

Breng in een pan de bouillon aan de kook en doe alle groentes er in. Laat dit ca 10 minuten koken tot ze net aan gaar zijn. Ze mogen niet te gaar zijn.
Giet ze dan af boven een andere pan door een zeef, bouillon bewaren.
Groenten even laten uitdampen.
Maak van de helft van het kookvocht een dunne saus door deze te binden met rijstmeel.
Maak op smaak met versgemalen nootmuskaat en eventueel venkelgroen.
Stamp de groentes grof, het moet allemaal nog herkenbaar zijn.
Serveer de saus over het gerecht en dien dan direct op.

Eet smakelijk,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: