Tijdens een onderzoek van Prof. Loren Cordain, ontdekten ze dat in het vliesje van de granen de stoffen lectine en saponinen zitten. Lectinen zijn stoffen in de plant om te overleven. Ze tasten het darmslijmvlies aan, dit maakt de darm verhoogd permeabel voor te grote moleculen waardoor deze en in het bloed terecht komen. Het plaatje hieronder laat zien waar dat gebeurd.
d=zonula occludens; e= proteïnecomplex; 1=Occludine; 2=Claudine 1; 3=E-cadherine; 4=ZO-1; 5=JAM-1; 6=Cateninen; 7=Cinguline; 8=Actine
De te grote moleculen die de darm doorlaat veroorzaken allerlei ziekten.
Saponinen; Saponinen worden gekenmerkt door een bittere of scherpe smaak. Ze zijn oneetbaar voor insecten en beschermen de plant tegen vraat. Als stof irriteren saponinen de slijmvliezen van ogen en luchtwegen en leiden tot niezen en traanvorming en oogonsteking. Te lezen op Wikipedia. Het tast dus ook de darmwand aan.
voor meer recepten ga naar;
Een gedachte over “Waarom geen granen”